3x handige tips om je bedrijf te verduurzamen in 2021

Heb jij al groene voornemens voor je bedrijf in het nieuwe jaar? Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor het verduurzamen van hun onderneming. Er is een aantal redenen op te noemen waarom ze dat doen: de meeste ondernemers vinden het belangrijk om een steentje bij te kunnen dragen aan het behoud van de aarde. Anderen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen; ieder bedrijf in Nederland dat jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt, is volgens de Wet Milieubeheer namelijk verplicht om te besparen op zakelijke energie of om andere stappen te zetten voor een groener bedrijf. In dit artikel lees je enkele tips voor het verduurzamen van je onderneming.

Stap over op groene zakelijke energie

Een van de meest eenvoudige tips die je op kunt volgen, is de overstap maken naar groene stroom voor je bedrijf. Er is eigenlijk geen reden meer te noemen waarom je deze overstap niet zou maken. Groene zakelijke energie is vandaag de dag namelijk goed te betalen voor iedere ondernemer. Er is een groot aantal voordelen te vinden aan groene stroom: het belangrijkst is natuurlijk dat deze vorm van duurzame energie beter is voor het milieu. Bij de productie van groene energie komt namelijk minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Zoals je wellicht wel weet is CO2 schadelijk voor het milieu. Kies je voor groene energie dan kies je voor een manier waarbij CO2 wordt teruggedrongen. Wat ook fijn is, is dat groene stroom uit natuurlijke bronnen wordt gehaald. Dit in tegenstelling tot grijze energie die uit fossiele brandstoffen wordt geproduceerd; brandstoffen die op een dag op zullen zijn. De conclusie is dus kort maar krachtig: groene zakelijke energie is toegankelijk, beter voor je bedrijf én voor de wereld.

Kies voor tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur

Er is nog veel meer wat je kunt doen om groener te werken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de werkvloer? Bij een gemiddeld kantoor is altijd apparatuur aanwezig, zoals laptops, tablets, printers en smartphones. Wanneer dergelijke gadgets kapot zijn of wanneer werknemers toe zijn aan nieuwe apparaten raden we je aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van refurbished apparaten. Dat zijn tweedehands apparaten die volledig gereviseerd en waar nodig gerepareerd zijn zodat je er nog jaren van kunt genieten. Het groene aspect van refurbished is dat je kiest voor een herbruikbaar apparaat in plaats van voor een nieuwe. Dat is – logischerwijs – beter voor het milieu. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor tweedehands kantoormeubelen. Waarom heb je nieuwe items nodig wanneer er prima alternatieven zijn die beter voor de wereld zijn? Het voordeel van refurbished en tweedehands is dat je er veel minder geld aan kwijt bent. Daar wordt je portemonnee ook heel blij van!

Check de voordelen van zakelijke zonnepanelen

Nog een stapje verder gaan in het verduurzamen van je bedrijf? Dan zijn zakelijke zonnepanelen wellicht iets voor je onderneming. In Nederland zie je steeds vaker zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfspanden verschijnen. Dat is niet voor niets het geval: met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Dat maakt je niet meer afhankelijk van de prijzen op de energiemarkt – iets wat voor veel ondernemers ideaal is. Zonnepanelen zijn daarnaast steeds beter te betalen: er is meer aanbod te vinden dan jaren hiervoor, waardoor de concurrentie stijgt en de prijzen omlaag kunnen. Daarnaast is er voor bedrijven die dergelijke energiebesparende maatregelen nemen subsidie beschikbaar én kun je de investering aftrekken bij de Belastingdienst. Financieel gezien kan er dus eigenlijk geen reden meer zijn om niet over te gaan op zakelijke zonnepanelen. Het maakt niet uit of je energie zakelijk zzp nodig hebt of wanneer je over een grootzakelijk energiecontract beschikt; zonnepanelen zijn voor iedereen geschikt.

Gerelateerde Artikelen

Recente Berichten