Wanneer je regelmatig grote hoeveelheden water nodig hebt, is een ondergrondse regenwatertank de ideale oplossing. Deze wordt, zoals de naam het al doet vermoeden, ingegraven in de grond, waardoor hij volledig aan het oog wordt onttrokken. De installatie ervan is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt, en de voordelen wegen absoluut op tegen de aanschafprijs.
Waar gebruik je een regentank voor?
Een ondergrondse regenwatertank is ideaal voor mensen met een grote tuin, die ze bovengemiddeld vaak willen sproeien. Heb jij bijvoorbeeld een enorme moestuin of een paar hectare grasveld die je de hele zomer mooi wilt houden? Dan is zo’n tank je beste vriend.
De grotere regenwatertanks zijn zelfs geschikt voor de beregening van complete stadsparken en akkers. En door ze op slimme wijze te verbinden aan dakgoten en drainage vang je veel meer water op dan je had gedacht.
Daarnaast gebruik je het water eenvoudig om een zwembad te vullen, om de was mee te doen of om je wc mee door te spoelen. Je kunt hiervoor zelfs een extra aanvoerleiding in je huis plaats. Deze laat je dan naar de wc’s en wasautomaat lopen. Hierdoor spoel je veel minder schoon drinkwater weg.
Voorkom wateroverlast met een regenwatertank
Los van het feit dat je met een ondergrondse regenwatertank het water op nuttige wijze kunt hergebruiken, is het ook een slimme manier om wateroverlast tegen te gaan. Wanneer het teveel regent en het regenwater simpelweg niet kan weglopen, kun je het dan ook beter opvangen dan je erf laten overstromen. Zo’n tank heeft dus zowel nuttige als zeer praktische voordelen, en het wordt dan ook steeds normaler om over een exemplaar te beschikken, van welk formaat dan ook.
Daarnaast kun je ook infiltratiekratten kopen, hiermee heb je overloop voor je als de watertank vol is. Deze infiltratiekratten plaats je onder de grond, waar je al het overige water kunt bufferen. Vanuit de kratten loopt het water langzaam weg het grondwater in. Dit houdt het grondwaterpeil stabieler in periodes van droogte.
Hoe installeer je een ondergrondse regenwatertank?
Om een regenwatertank ondergronds te installeren moet je allereerst een gat graven, dat bij voorkeur net iets groter is dan de tank zelf. Zo heb je wat ruimte voor speling en om de tank gemakkelijk in de grond te plaatsen. Een professionele graafmachine is bij de grotere regenwatertanks geen overbodige luxe, want met een schop kan het even duren voordat je een gat met de gewenste grootte hebt bereikt.
Plaats vervolgens de tank in het gat en sluit deze aan op het pompsysteem waarmee je het water eruit kunt pompen. Bespaar ook zeker niet op een goede zandfilter, want zonder goede filter komen vuil als bladeren en zand in de tank terecht. Om al het water te kunnen filteren, sluit je alle regenpijpen en straatgoten met pvc pijpen aan op het zandfilter. De uitvoerzijde van het zandfilter sluit je op de tank aan.
De installatie van een ondergrondse regenwatertank kun je eenvoudig zelf doen, hiermee bespaar je een hoop geld. Voor het hergebruik van regenwater in woningen kun je het best een loodgieter of installateur in de arm nemen, vooral als het gaan om een bestaande woningen. Het is specialistisch werk om de leidingen netjes en zonder lekkage weg te werken.