Palmolie: hoe zit het nu echt?

Palmolie is een natuurlijke en plantaardige olie. De olie is van zichzelf zeer duurzaam in gebruik en heeft zelfs tal van positieve effecten op de gezondheid. Toch heeft palmolie de afgelopen jaren een negatief imago gekregen. Dit komt door zorgen rondom ontbossing en andere productieprocessen die impact hebben op onze leefomgeving. Maar is dit wel terecht? Wat zijn nu de echte feiten als het om palmolie gaat? In dit blog lees je de echte palm oil facts

 

 

Palmolie: wat is het?

Palmolie is een plantaardige olie die afkomstig is van het vruchtvlees van de oliepalm. Oliepalm bomen geven enorm veel vruchten af waar erg veel olie uit gehaald kan worden. De olie die voortkomt uit de palmvrucht is neutraal van smaak, oxideert niet snel en is goed bestand tegen hitte. De olie bestaat voor de helft uit onverzadigd vet en voor de helft uit verzadigd vet. Palmolie wordt in veel producten gebruikt vanwege de goedkope manier waarop palmolie geproduceerd kan worden. Ook de hoge opbrengst van de olie heeft hiermee te maken; per hectare leveren oliepalm bomen veel meer vruchten en olie op dan andere gewassen waar olie uit gehaald wordt, zoals sojabonen. Soms wel tot tien keer zoveel. 

 

 

Palmolie: de productie

De zorgen rondom palmolie komen vaak voort uit zorgen op het gebied van het productieproces. De wereldwijde vraag naar palmolie is ontzettend hoog, waardoor er veel extra grond nodig is voor de plantages. Ook al hebben de oliepalmen minder grond nodig om dezelfde hoeveelheid plantaardige olie te voorzien als andere planten, de vraag neemt zo enorm toe dat de plantages steeds uitgebreid moeten worden. Wanneer plantages uitgebreid worden, kan dit negatieve effecten hebben op regenwouden. Dit is dan ook waar de zorgen vandaan komen. Het vervangen van palmolie door andere plantaardige oliën zou slechts een verschuiving van het probleem zijn en zelfs nóg meer grond behoeven om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Gelukkig zijn er sinds het jaar 2014 steeds meer bezig met het verduurzamen van het productieproces van palmolie. Duurzame palmolie zou namelijk weleens de oplossing voor dit wereldwijde probleem kunnen zijn. Zo kunnen we én voldoen aan de wereldwijde vraag én rekening houden met mens, dier en planeet in dit proces. 

 

 

Duurzame palmolie herkennen

In Nederland is het merendeel van de palmolie die gebruikt wordt in de producten al duurzaam geproduceerd. Je kunt producten die duurzame palmolie gebruiken herkennen aan het RSPO-keurmerk. Dit staat niet altijd op de producten zelf vermeld, maar je kunt dit gemakkelijk controleren op de website van de producent. 

 

Gerelateerde Artikelen

Recente Berichten