Tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Duurzaam en groen ondernemen wordt steeds belangrijker. Niet alleen wet- en regelgeving verplichten bedrijven om dingen groener aan te pakken, maar ook de verwachting van de consument is dat bedrijven nu bewust met deze zaken omgaan. Als bedrijf zijnde kun je al beginnen bij het kritisch kijken naar afvalverbruik. Wordt er onnodig veel papier gebruikt of wordt er veel besteld waardoor er veel karton weggegooid moet worden? Niet voor iedere werkomgeving is het haalbaar om niets te verspillen, maar een goede afvalscheiding en recycling is zeker voor iedereen haalbaar. Om het jullie een stukje makkelijker te maken hebben wij 5 tips op een rijtje gezet.

Voedselresten scheiden van het restafval

Scheid jouw bedrijf al het gft-afval? Dit is namelijk super belangrijk zodat deze stoffen weer gebruikt kunnen worden als compost. Wanneer het op een grote hoop wordt gegooid bij het restafval dan gaan al deze belangrijke stoffen verloren. In de praktijk is het vaak zo dat bedrijven hier nog niet actief aan meedoen. 

Huur een afvalcontainer 

Om het afval op een makkelijke manier te kunnen scheiden is het verstandig om een afvalcontainer te huren. Deze wordt buiten geplaatst waar je er geen last van hebt en je kunt zelf aangeven hoe vaak je het wil laten legen. Veel voorkomende afvalsoorten die geproduceerd worden in het bedrijfsleven zijn papier- en karton, PMD, organisch afval, flessenglas en vertrouwelijke documenten. Voor iedere soort afval is er een verschillende rolcontainer te bestellen. Maar niet alleen heeft afval scheiden een positief effect maar het levert ook kostenbesparing op. Een afvalcontainer laten ophalen met allerlei soorten afval erin is namelijk veel duurder dan wanneer het al gescheiden opgehaald wordt. 

Geen onnodige rotzooi bij het restafval 

Veel medewerkers weten niet wat ze in welke bak moeten gooien. Maak het ze daarom extra makkelijk door gekleurde bakken te kiezen. Zo kunnen ze makkelijk onderscheid maken. Om het nog beter aan te duiden kun je plastic vellen erop hangen met het soort afval dat in de bak moet. 

Geen koffiebekers bij het restafval

Wat zeker een hoop afval oplevert in ieder kantoor zijn de koffiebekers. Natuurlijk is het nog veel beter om bekers te gebruiken die je kunt hergebruiken. Mocht je toch koffiebekers gebruiken gooi deze dan niet bij het restafval! Deze lijken van karton maar aan de binnenkant zit een laagje plastic die funest is voor het papier- en kartonafval. 

Scheid ook het PMD afval

PMD staat voor plastic, metaal en drankverpakkingen. In huishoudens wordt dit vaak al goed gescheiden, maar bij bedrijven wil het er nog wel eens bij inschieten. Ook qua kosten is het waard om PMD afval te scheiden. Het afvoeren van PMD afval is namelijk goedkoper dan het afvoeren van restafval.

Gerelateerde Artikelen

Recente Berichten