Hollandse kaas

Kaas, je eet het vast wel eens. De meeste mensen zijn er verzot op. Kaas op je brood, een blokje kaas bij de borrel of zomaar tussen door. Kaas is altijd en overal te eten. Je weet waarschijnlijk niet beter dan dat er kaas in overvloed in de winkels ligt maar hoe lang is dat nu eigenlijk al zo? In ons land, het kaasland bij uitstek, maken we al kaas sinds honderden jaren voor Christus. In de middeleeuwen begon de productie van kaas in Nederland pas echt op gang te komen. Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland waren door de natte bodem het meest geschikt voor koeien en daarmee voor het maken van kaas. Tegenwoordig zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Nederland is één van de grootste kaasmakers van Europa. Kaas is niet voor niets het enige voedsel waar Nederland internationaal bekend om staat. Ieder jaar komen er talloze toeristen op ons land af alleen om van de Hollandse kazen te genieten.

Speciale buitenlandse kazen

Niet alleen in ons land wordt veel kaas gemaakt. Er zijn nog meer landen die kaas maken en exporteren. Met name Frankrijk en Italië staan hierom bekend. Met name zogenaamde zachte kazen komen hiervandaan. Zoals de brie en ricotta. En natuurlijk de alom bekende Parmezaanse kaas. Deze kaas, die veel over pasta gegeten wordt, is afkomstig uit de Italiaanse regio Parma. En natuurlijk de geitenkaas die we vooral uit Frankrijk kennen. Vooral in het zuiden van Frankrijk wordt veel geitenkaas geproduceerd. Er is weinig geschikt grasland in deze streek om koeien te houden, maar geiten gaat prima. Er zijn dus veel geitenboeren in de regio en, omdat geitenmelk niet lang houdbaar is en snel moet worden verwerkt, maakt men er kaas van. En wij kunnen hier weer van genieten. geitenkaas bestellen kan heel eenvoudig online. Ook Schapenkaas kopen is eenvoudig online te regelen kijk hiervoor eens op www.delekkerstekaas.nl en laat je verleiden door al het lekkers.

De toekomst van onze kaas

In ons land wordt de meeste kaas nog steeds geproduceerd van de melk van koeien. De verwachting is dat dit de komende jaren steeds duurzamer zal moeten worden geproduceerd. De veestapel staat in ons land ter discussie en dit vooral door de stikstof uitstoot van deze veestapel. De verwachting is dan ook dat onze kaas ook op ander manieren dan van koemelk gemaakt zal gaan worden de komende jaren. Er liggen plannen om kaas rechtstreeks van gras te gaan maken. Maar voor het zover is zal de koemelk nog de basis zijn voor onze kazen.

Gerelateerde Artikelen

De nieuwe kerstpakket trends voor 2021

Ook al is het geven van een kerstpakket of geschenk al een eeuwen oude traditite, elk jaar kan dit wel weer in een nieuw...

Verschil herenfiets en vrouwenfiets

Als vrouw vraag je je misschien af: "Wat maakt een mannenfiets anders dan een vrouwenfiets?" Immers, mannen denken meestal niet eens na over het...

Last van wespen? Laat ze verwijderen door een specialist

Wanneer het lente begint te worden, kun je weer last krijgen van wespen. Wespen komen op zoete geuren af. Als je last hebt van...

Recente Berichten

De nieuwe kerstpakket trends voor 2021

Ook al is het geven van een kerstpakket of geschenk al een eeuwen oude traditite, elk jaar kan dit wel weer in een nieuw...

Verschil herenfiets en vrouwenfiets

Als vrouw vraag je je misschien af: "Wat maakt een mannenfiets anders dan een vrouwenfiets?" Immers, mannen denken meestal niet eens na over het...

Last van wespen? Laat ze verwijderen door een specialist

Wanneer het lente begint te worden, kun je weer last krijgen van wespen. Wespen komen op zoete geuren af. Als je last hebt van...

Een unieke sfeer in je interieur creëren

Wat je van ver haalt is goed, althans zo luidt het spreekwoord. Wanneer we het echter hebben over ons interieur dan is alles wat van...

Geen één soort brok voor elke hond

Net zoals mensen hebben ook honden verschillende benodigdheden in hun eten. Het kan gaan om honden die op dieet moeten en speciaal dieetvoer nodig...