Werken vanuit huis

0
573

Momenteel is thuiswerken zo ongeveer een van de meest gehoorde termen. Door de nog steeds voortdurende pandemie is het advies nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Niet in alle bedrijfstakken is dit mogelijk. Maar indien mogelijk wordt dit nu massaal gedaan. Thuiswerken heeft nogal wat aanpassingen tot gevolg. Niet iedereen heeft zomaar een werkruimte ter beschikking. Ook de veranderingen van het naar school gaan van de kinderen heeft voor veel thuiswerkers grote gevolgen. Een zakelijk telefoongesprek voeren met spelende kinderen op de achtergrond is niet ideaal. Er wordt wel creatief omgegaan met het verzorgen van een thuiswerkplek. De schuur, de garage of een hoekje in de slaapkamer zijn veel gekozen opties om er maar het beste van te maken. Een goede stoel en bureau zijn wel een eerste vereiste om gezond en goed je werk te kunnen doen.

Vergaderen vanaf je thuiswerkplek

Als je thuis aan het werk bent mis je natuurlijk de gezelligheid van je collega’s om je heen. Ook het even overleggen over bepaalde zaken en het vergaderen ziet er niet meer zo uit als voorheen. Vrijwel alle contacten zullen nu per telefoon of mail verlopen. Vergaderingen met collega’s zullen veelal plaatsvinden via Microsoft Teams. Online, met beeld, is dit een prima mogelijkheid om toch ook thuis de dagelijkse gang van zaken met je collega’s te bespreken. Ook het delen van documenten is mogelijk, zodat alle stukken voor iedereen in de vergadering inzichtelijk zijn. Op deze manier kan het kantooroverleg toch nog doorgaan en alle belangrijke zaken besproken worden. Ook het contact met klanten zal nu online of via de telefoon verlopen. Het fysiek bezoeken van klanten is nu in de meeste gevallen niet mogelijk en zullen er andere manieren gevonden moeten worden.

Struikelblokken

Helaas zit er aan het thuiswerken ook een aantal minpunten. Het gevaarlijke van thuiswerken is namelijk dat je de tijd vergeet en toch nog na 5 uur even dat extra uurtje door gaat om iets af te maken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, op kantoor zette je ook gewoon om 5 uur je computer uit en was het tijd om naar huis te gaan. Voor thuiswerkers is dit dus ook erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor pauze houden. Op je werk hield je waarschijnlijk gezamenlijk met je collega’s pauze en dit kan nu natuurlijk niet meer. Maar alsnog is het belangrijk om voldoende pauze te houden en goed te eten en te drinken! Een handige salade lunchbox kan je hierbij helpen. Zo’n lunchbox is ideaal in gebruik en kan je zelfs al een dag van tevoren vullen met je favoriete salade zodat je dit op de dag zelf niet meer hoeft te doen. Ook bestaan er handige yoghurtbekers waar je je yoghurt, muesli en e.v.t. fruit gescheiden kan houden zodat het lekker crunchy blijft. Handig dus voor thuis en als de kantoren weer open gaan ook erg handig om mee te nemen naar je werk!