Tips om te solliciteren

Voor de meeste mensen is een groot deel van de tijd die zij overdag besteden gereserveerd voor werk. Onze tijd en kennis wordt omgeruild voor onder andere ervaring, geld en andere voordelen. Het is dan ook belangrijk dat een baan goed bij de werknemer past. Voornamelijk is dit natuurlijk omdat elke persoon het verdient om op een goede plek te werken. Mensen zijn gelukkiger wanneer zij tevreden zijn over hun werk, en dit heeft een positieve invloed op ontelbare zaken. Toch zijn er veel mensen die onvoldoende hun best doen om het juiste baantje te vinden. Het ligt in de menselijke natuur om de eerste acceptabele mogelijkheid aan te pakken. Weinig mensen zijn daarom geneigd door te zoeken naar een betere mogelijkheid. Dit probleem, samen met andere factoren, zorgt ervoor dat veel mensen moeite hebben de juiste baan te vinden. Daarom hier een aantal tips om succesvol te solliciteren.

Documenteer alles goed

Goed, het belangrijkste om te solliciteren is natuurlijk de CV en andere relevante documenten. Sowieso is het belangrijk dat deze CV ten alle tijde up to date is. De belangrijkste informatie op deze CV is de werkgeschiedenis, maar dat is lang niet alles wat er toe doet. Zeer zelden is de werkgeschiedenis daadwerkelijk voldoende om een sollicitatie succesvol af te ronden. Toch is het belangrijk dat je de werkgeschiedenis nauwkeurig documenteert. Werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de functie moeten beschreven worden, en eventueel een persoonlijke samenvatting van de periode. Daarnaast is de CV ook een visitekaartje van jou als persoon. Activiteiten die jij buiten werktijd onderneemt zoals sporten of een vereniging zijn het waard om kort te melden. Interesses en een paar eigenschappen kunnen het geheel afronden.

Spreid je kansen

Bedrijven hebben vaak meerdere sollicitanten voor elke vacature. Hierdoor lijkt het also het bedrijf altijd de overmacht in de onderhandeling heeft. Echter kan je dit ook omkeren. Door op zoveel mogelijk plekken te solliciteren is de kans groter dat je iets goeds vindt. Het kan nooit kwaad een alternatief achter de hand te hebben. Mochten de onderhandelingen bij het ene bedrijf stukvallen dan kan je altijd nog bij het andere bedrijf verder solliciteren. Op die manier kan je ook goed werkgevers vergelijken, en dit is natuurlijk belangrijk om de juiste baan te vinden. Er wordt vaak gevraagd wat een werknemer te bieden heeft, maar het is net zo belangrijk om jezelf af te vragen wat de werkgever te bieden heeft. Daarom raad ik aan altijd goed te vergelijken tussen werkgevers in jouw branche via websites die hiervoor bedoeld zijn. Een monteur zoekt dan bijvoorbeeld op zulke sites regelmatig op vacature monteur om te zien of er een goede optie bij is gekomen!

Gerelateerde Artikelen

Recente Berichten