Waarom kiezen voor een GPS volgsysteem?

0
787

Wanneer u zelf goederen naar de klant brengt of als deze logistieke dienst juist de kernactiviteit is van uw bedrijf dan ervaart u vast dat het soms lastig kan zijn om dit te managen. Als de chauffeurs de weg op gaan heeft u eigenlijk geen zicht meer op wat er precies gebeurt. Met meerdere bestuurders tegelijkertijd op de weg is het tevens lastig om een duidelijk overzicht te bewaren. Verder heeft u te maken met andere omstandigheden zoals pech, files of ongelukken, waardoor de chauffeur niet op tijd aan kan komen op de bestemming. Dit kan voor vertragingen zorgen in het hele logistieke proces. 

Gelukkig staat de technologie niet stil. Een effectief systeem die u kan helpen bij het managen van de routes is een fleet management software systeem ofwel een volgsysteem. Bent u geïnteresseerd? In dit artikel kunt u lezen hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt een GPS volgsysteem?

GPS is een navigatiesysteem die werkt op basis van radiosignalen via satellieten. In 1967 werd dit ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een van de eerste bedrijven die dit in alledaagse producten heeft toegepast in TomTom. Later werden er ook GPS volgsystemen ontwikkeld voor de zakelijke markt. Het volgsysteem is voorzien van een communicatieverbinding die direct met het kantoor is verbonden. U kunt alle routes live volgen, maar het is ook mogelijk om achteraf de gereden routes in te zien. 

Het GPS volgsysteem bestaat uit een hardware en een software. De software dient u te installeren op uw computer. HIermee kunt u alle informatie op een overzichtelijke wijze inzien. De locatiegegevens worden per minuut vernieuwd. Zo heeft u altijd een actueel beeld van uw wagenpark. De hardware is een klein kastje die onder het dashboard van de auto gemonteerd wordt. 

De voordelen van een GPS volgsysteem

Het grootste voordeel van een GPS volgsysteem is dat de logistieke werkzaamheden effectiever gepland kunnen worden met als resultaat een grote tijdsbesparing. Maar dat is niet het enige, want het systeem kent nog veel meer voordelen. Met een dergelijk systeem rijden de auto’s veel zuiniger wat al snel op kan lopen tot een besparing op de brandstofkosten van 10%. Ook vraagt de overheid bedrijven om steeds duurzamer te ondernemen dus hier draagt een GPS volgsysteem ook zeker aan bij. Tevens heeft het voordeel op verzekeringen. Een GPS volgsysteem stelt de chauffeurs in staat om een stuk veiliger te rijden, waardoor sommige verzekeringmaatschappijen nog wel eens een korting willen geven. Tot slot biedt een fleet management software duidelijkheid wat discussies met het personeel kan voorkomen. 

Voordelen voor de  bestuurder

Alhoewel het integreren van een softwaresysteem meestal niet zonder slag of stoot gaat ervaren de medewerkers na enige tijd ook voordelen. In eerste instantie zullen zij vast denken dat ze continu gecheckt worden en geen privacy meer hebben. Maar doordat de taken goed verdeeld worden heeft dit als resultaat: een lagere werkdruk. Als er een spoedklus tussendoor komt heeft u de mogelijkheid om te kijken wie deze klus het beste kan uitvoeren zodat het zo min mogelijk moeite kost. Ook hebben de bestuurders inzicht in de actuele verkeersinformatie zodat zij files kunnen vermijden en op tijd op de bestemming aan kunnen komen.