Wat doet een HR afdeling precies?

0
556

Het is gebleken dat het niet voor iedereen duidelijk is wat een HR afdeling binnen een bedrijf precies doet. Iets met mensen, misschien? En als het toch niet duidelijk is wat zij doen, is het dan wel zo belangrijk om de afdeling te hebben? Ja, dit is wel zo! In deze blog staat uitgelegd wat een HR afdeling precies doet voor een bedrijf.

HR

Voor de duidelijkheid, HR is een afkorting van Human Resources. De HR- afdeling gaat over en is verantwoordelijk voor de levenscyclus van werknemers binnen het bedrijf. Dit klinkt erg groot. Eigenlijk houdt het in dat de medewerkers van de HR- afdeling gaan over het werven, aannemen, trainen, onboarden en ontslaan van werknemers. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn deel van het takenpakket van de afdeling. Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan over beloningen die zijn afgesproken die bovenop salaris komen. Het kan hierbij gaan om een fiets of auto van de zaak, een dertiende maand of pensioenregeling. De HR- afdeling is er om de medewerkers te ondersteunen en om een bedrijf vloeiend draaiende te houden.

Om de taken van de afdeling wat duidelijker te maken, gaan zij over het aanwerven van klanten, het aannemen van de juiste medewerkers, het organiseren van sollicitatiegesprekken en het invullen van de juiste papieren voor de nieuwe medewerkers. Hiernaast is het de taak van een HR- medewerker om waarschuwen te geven aan medewerkers die te laat kopen en het ontslaan van de medewerkers waar dit nodig is. Ook het aanpassen van het beleid, het bijhouden van dossiers van medewerkers, salarisadministratie en het analyseren en verbeteren van de werkplek behoort tot de taken van de afdeling.

Ondersteuning

Zoals al gezegd, ondersteunt de HR- afdeling de medewerkers van een bedrijf. Hoe precies? Personeelszaken zorgen voor carrièregroei om de medewerkers een lange toekomst binnen het bedrijf te geven, bieden doorlopende trainingen aan en ondersteunen de gezondheid en welzijn van iedereen binnen het bedrijf. Hierbij draait het om zowel fysieke als mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan schulden, gezondheidsproblemen of zwangerschappen.

De beste HR- afdeling

Hoe wordt de beste HR- afdeling opgebouwd? HR software kan al een heel eind helpen. HR- tools zijn in de laatste jaren veel veranderd en zullen komende tijd nog wel veranderen. Vroeger werd alles gedaan met papier en losse Excel bladen. Tegenwoordig kan software helpen om alle administratieve taken af te handelen, wat veel tijd geeft voor het HR personeel om zich bezig te houden met de menselijke kant van het vak. Loon software haalt bijvoorbeeld alle werkzaamheden rondom het uitbetalen van loon  uit handen. Zij kan de HR- afdeling goed en efficiënt te werk gaan.